500 euro of niets

21
mei
2016

Posted by JoGo

Posted in Openbaar onderzoek plan-MER / Vervelende Vragen

0 Comments

Ruim zes miljoen euro, oftewel 500 euro per Bocholtenaar: die Vlaamse wortel aan schuldkwijtschelding bungelt al een tijdje voor de neus van de decision makers van de Dorpsstraat 16 te B.

Een cadeau van Vlaamse minister Homans aan de Vlaamse gemeenten (308 zijn het er nu nog, waarvan 44 in Limburg) die voor zichzelf de afweging maken dat ze te klein zijn om naar behoren te functioneren. En die daarom in de aanloop naar de lokale verkiezingen van 2018 zelf een buurgemeente zoeken die dezelfde analyse heeft gemaakt. Zoals de vrijwillige OMG!-fusie, ingeleid door burgemeester Lode. In 2024 zal er van vrijwilligheid geen sprake meer zijn, zo is de verwachting.

Minister Homans speelt het slim: de Vlaamse cheque bedraagt maximaal 200 miljoen euro. En wie het eerst komt, het eerst maalt. Want op is op. Dat heeft burgemeester Lode slim gezien. Of in de Boggeter achterkamers ook zoveel slimheid te rapen is, valt af te wachten. Want met zand in de ogen (van het graven naar de toekomst!), rally-lawijt in de oren en uitlaatwalm in de neusgaten is het in de Dorpsstraat 16 nog moeilijker dan anders om verstandig te beslissen.

Het goede nieuws uit Brussel is dat ze er nog 365 extra nachten over mogen slapen en piekeren. Want de deadline voor de intergemeentelijke verlovingsplannen, eerst voorzien voor eind dit jaar, is uitgesteld naar eind 2017. Maar het principe “op is op” blijft behouden. Ook een soort rally, dus, met dit verschil dat niet duidelijk is wie de deelnemers zijn. Tot deze aan de andere kant van de eindstreep plots zichtbaar worden, en zich outen als winnende deelnemer aan de wedstrijd “500 euro of niets”.

Oh ja, grotere gemeenten met meer inwoners geven ook recht op een grotere vergoeding voor burgemeester en schepenen. Een al wat ouder overzicht uit 2012 leert dat een fusie tussen – bijvoorbeeld – de schuldenkampioenen B-3950 en B-3960 voor de Boggeter mandatarissen na 2018 een loonsverhoging van ruim 35 procent zou inhouden. Over een wortel voor de neus gesproken.

Maar dat argument zal u in de komende nieuwsberichten over discussies pro of tegen een fusie niet vaak zien langskomen. Het gaat om het belang van de burger, zoals u weet.

Comments are closed.